El dia de Reis de 1911 va començar la primera volta Ciclista a Catalunya. Aquest diumenge finalitzarà a Barcelona la seva 94a edició.

Exactament 34 esportistes començaven a pedalar en Sarrià en la primera edició de la Volta Ciclista a Catalunya, una celebració esportiva que s’ha convertit en la tercera prova per etapes més antiga del món i una de les més prestigioses. Aquest diumenge acabarà a Barcelona, en Montjuïc, la seva 94a edició.

Un total de 22 participants van arribar a finalitzar aquella primera edició de la Volta Ciclista a Catalunya, el guanyador de la qual va ser Sebastià Masdeu, que va acabar l’etapa final, literalment, amb una sabata i una espardenya. Segons explica Rafael Vallbona, autor del llibre Volta a Catalunya 1911-2011. Un segle d’esport i país, “en l’última etapa, Masdeu havia perdut una sabatilla en travessar un torrent ple de llot, però un pagès li va deixar la seva espardenya”. Aquella primera edició va ser organitzada pel Club Esportiu Barcelona i va anar de 363 quilòmetres repartits en tres etapes: Barcelona-Tarragona, Tarragona-Lleida i Lleida-Barcelona. No va passar per Girona perquè no hi havia carreteres en condicions que unissin aquesta ciutat amb la capital del Segrià.

I és que aquells pioners del ciclisme català eren autèntics aventurers. Per l’estat de les carreteres, pot dir-se que era més ciclisme de muntanya que ciclisme en ruta. D’altra banda, no tenien bicicletes de recanvi i ells mateixos s’arreglaven les burxades. De fet, una característica de les fotografies d’aquelles èpoques és veure als ciclistes amb una cambra de recanvi lligada a les espatlles per a poder canviar la roda en cas de burxada.

En el següent link podreu trobar més informació VOLTA A CATALUNYA